Psykolog Gry Secher

Spædbørn – søvn, trivsel og rytme

Det er muligt selv at bidrage til at få et roligt og forudsigeligt spædbarn, som har det godt fra helt tidligt og for at øge chancerne for, at din baby tidligt sover igennem eller vågner sjældent om natten. At have en baby behøver ikke være ensbetydende med søvnproblemer og søvnløse nætter. Men lader man baby selv finde en døgnrytme, risikerer man, at rytmen bliver, at baby sover om dagen og er vågen om natten eller, at man kommer til at opleve sit barn som en “high need baby” selvom det måske ikke behøver at være sådan. Uanset om man vælger at lade det gå sin egen gang og lade baby selv finde en rytme, eller om man forsøger at styre baby ind i en god rytme, er det et meget stort arbejde at have et spædbarn, og mange oplever at de er beskæftiget med baby det meste af tiden. Det er normalt. Der er selvfølgelig individuelle forskelle. Nogle babyer sover særligt meget og nogle særligt lidt, men for de fleste nybagte forældre, betyder det at have en baby, efter de første 3 uger, hvor spædbørn kan være meget søvnige, at man er i gang det meste af tiden. Derfor er det også rigtig rart at få lov til at sove det meste af natten og have lidt ro og tid til sig selv om aftenen.

Når spædbarnet har genvundet fødselsvægten og tager på som det skal, typisk efter 2-5 uger kan man selv hjælpe det ind i en god døgnrytme. Det kræver, at man både er beslutsom og målrettet og prioriterer at følge rytmen, mens man samtidig er indfølende overfor barnets individuelle måde at reagere på og dets individuelle behov. Målet er, at alle i familien skal have det godt, både spædbarnet, forældrene og eventuelle søskende. Forudsigelighed i hverdagen samt rolige aftener og nætter hjælper for mange på det.

Jeg anbefaler at læse Gina Fords “The New Contented Little Baby Book”, og at du blidt forsøger at lempe din baby ind i den af hendes døgnrytmer, der minder mest om den døgnrytme, din baby har i forvejen. Samtidig former du hendes udkast til en døgnrytme efter din babys rytme og så prøver du at prioritere, at baby sover på de samme tidspunkter hver dag. Voksne sover også bedst, hvis de står op på samme tid hver dag.

“The New Contented Little Baby Book” er fyldt med gode råd og der er masser af inspiration og uvurderlige forældre kompetencer at hente. Det er samtidig fornuftigt at forholde sig kritisk til bogens ideer. Ikke alle ideer er lige gode og ikke alt er lige vigtigt. Især vil jeg fraråde at bruge det hun kalder “controlled crying” eller “crying down”, hvor man lader spædbarnet ligge alene og græde for at falde i søvn. Det er ikke i overensstemmelse med, hvad vi ved om spædbørns behov for tryghed! Hvis man er indstillet på at amme efter behov, er det heller ikke så vigtigt at malke ud, selvom det gør at du altid har lidt ekstra mælk at give af, hvilket kan være rart. Desuden vil jeg fraråde at begrænse barnets adgang til brystet den første uge og indtil barnet tager nok på og tvært imod amme hyppigt, som det anbefales på fødegangen. Den første uges tid efter fødslen dannes der receptorer til mælkeproduktion i brystet, flere jo mere du ammer og det afgør, hvor meget mælk du kan producere i resten af ammeperioden, så det er bare om at amme løs de første dage.  For nogen er det sidenhen en løsning at begrænse adgangen til brystet, hvis barnet tager meget rigeligt på og er meget uroligt. Men for mange er det ikke en god ide, da børnene ikke få nok at spise i løbet af dagen, hvis de ikke dier hyppigt og så vågner de mere om natten. Sovetiderne fungerer godt for de fleste af dem, jeg har kendskab til har prøvet dem.

Hvis man gerne vil have sin baby til at sove godt om natten og være rolig, aktiv og glad om dagen, er der mange forskellige ting der kan afprøves. Man skal tænke på, hvordan man lærer baby at falde i søvn (i egen seng uden amning, da det er den søvnassociation, man gerne vil have at baby har, hvis hun eller han skal kunne sove selv om natten), gerne i et helt mørkelagt rum (mørke og lys påvirker hjernen til hhv. søvn og vågen tilstand), inden baby bliver overtræt og uden, at han eller hun bliver overstimuleret en times tid op til sengetid, at baby har nået at spise nok i løbet af dagen, hvilket betyder ikke alt for lange lure (når man sover, spiser man ikke) og relativt hyppige lure (ca. hver gang baby har været vågen i 2 timer, dvs. 3 lure om dagen: kort (formiddag), lang (middag), kort (eftermiddag)), så baby flere gange i løbet af dagen er veludhvilet nok til at spise godt, at baby kommer tidligt i seng om aftenen (lige som alle andre små børn) eller ca. 12 timer efter baby stod op om morgenen,  at din baby er blevet stimuleret godt i løbet af dagen, f.eks. med leg, øjenkontakt, tumling, stimulering af balancesansen osv., at man vækker baby og ammer (fylder på til natten, gerne samme tid hver dag) inden man selv går i seng, så baby ikke vågner pga. sult en time efter man selv er gået i seng og så man udnytter, at baby kan spise godt på det tidspunkt, da hun eller han har lige samlet kræfter til at spise ved at sove, osv. Efterhånden som baby bliver ældre skæres der i formiddags- og eftermiddaglurene, mens middagsluren bibeholdes som en længere lur.